Etiopia

V 60 Gru Brew

Cafea pentru o călătorie interstelară 

Invenție japoneză, cu denumire de navă spațială, V60 este un fel SF de a-ți face o cafea subtilă, cu rezultate de fizică cuantică. O băutură cu afinități chimice, V60 este ceva cu care să-ți impresionezii prietenii, mai ales dacă sunt ingineri. 

Dar aici mai ai nevoie de una, alta:

o cană de V60

o carafă de V60

filtre de V60

ibric specific

un cântar (opțional)

Pentru că imaginea contează. Plus procesul, plus gustul. 

Cum prepari un V60

  • râșnești boabele mediu
  • fierbi apa la 85-90 de grade
  • așezi dripperul peste server 
  • pui un filtru în interiorul dripperului. 
  • folosind apa fierbinte din kettle umezești bine întreg filtrul de hârtie
  • arunci apa din server
  • pui cafeaua râșnită în centrul filtrului de hârtie (6 gr/100 ml de apă)
  • toarni 30-50 de ml de apă fix în centrul cafelei din filtru pentru 30 de secunde 
  • după 30 de secunde apa se toarnă lent, cu mișcări circulare ce dirijează jetul în cafeaua râșnită, 
  • finalizezi procedura în 2-3 minute

Cu toate astea, un V60 nu e rocket science. Dar să începem lansarea.

Și ca să înceapă totul pe dos decât în lumea reală, îți prezentăm dripper-ul, sau cana V60, care este una găurită (toate pe dos: bine ai venit în lumea lui Gru!). Plus un stativ pentru a fi așezat deasupra carafei.

Și apropo: V60 vine de la forma conică a acestui dripper, cu tot cu unghiul de 60 de grade și pereții dripperului cu striații spiralate care asigură un spațiu între filtrul de hârtie și pereții dripperului. Fizică și chimie într-un proces: dimensiunea gâtului gândit pentru a asigura un debit potrivit din filtru direct în jos, calculat și în funcție de peretele conic.

Eceva fizică la mijloc, iar partea de chimie apare mai jos. Produs în mai multe dimensiuni, dripper-ul V60 este numerotat de la 01, 02 și așa mai departe. V60 02 se potrivește cel mai bine cu carafele de același tip.

Credeai că ai scăpat? Urmează carafele V60, iar cele produse chiar de Hario, numerotate tot de la 01, sunt un accesoriu obligatoriu pentru acest tip de cafea. 

Extra info, de sezon: Conneseurii produc cam 300-400 ml de cafea, iar vara o cafea V60 merge bine cu gheață și fructe, deci e ok să fie încăpător. 

Pasul următor sunt filtrele V60, filtre de hârtie, conice, mai fine decât cele de la o cafetieră clasică, care trebuie alese după dimensiunea dripper-ului.

Trecem la ibric, cu numele său oficial de kettle, din inox, cu pereți termoizolanți pentru păstrarea constantă a temperaturii apei în interior constantă în procesul de preparare a unui V60, important de remarcat sunt gâtul său lung și curbat și orificiul destul de mic de scurgere a apei.

De ce atâta bătaie de cap pentru o cafea? În primul rând pentru că nu e deloc banală.

Întreaga procedură merită: cafeaua preparată în stil V60 scoate cel mai bine în evidență notele distinctive ale unei cafele. În plus, poate fi transformată într-o băutură de vară, cu gheață și fructe.

Esteticul înseamnă timp și energie. Ești pregătit de un V60? 

One thought on “V 60 Gru Brew

  1. Pingback: cleocin t solution

Comments are closed.